poniedziałek, 14 października 2013

Nieziemskie naleśniki Michela Roux

Nieziemskie naleśniki Michela Roux 





Chyba każdy z nas ma swojego ulubionego naleśniora i ciężko jest wyobrazić sobie lepszego.    A jednak ..                                               



Po prostu zakochałam się w tych cienkich,delikatnych lekko słodkich naleśniczkach . A dzięki dodatkowi śmietanki kremówki smażymy je bez dodatku tłuszczu( jedynie natłuszczając przed usmażeniem pierwszego naleśniczka,nawet jak ktoś ma taką stara patelnie jak ja hi hi ;D) No i na dodatek maja mniej kalorii niż te standardowe. Wyszło mi że jeden placek ma tylko 81kcal !!!


czy to nie naleśniki idealne ...??? pewnie znajdę jeszcze lepsze heh ;D

Przepis:
/6 naleśników -2 porcje/
(wartość energetyczna porcji bez dodatków ok. 245kcal )
  • 60 g mąki pszennej
  • 10g drobnego cukru
  • szczypta soli
  • 160 ml mleka
  • 50 ml śmietany kremówki
  • kilka kropel esencji waniliowej,pomarańczowej lub trochę startej skórki z cytryny (nie dałam)  + odrobina oleju/masła do wysmarowania patelni przed usmażeniem pierwszego naleśniora 
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i sól wsypać do miski, wymieszać. Dodać jajka, 60 ml mleka, ciągle mieszając trzepaczką. Dolewać resztę mleka i kremówkę ciągle mieszając. Odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę czasu.

Przed przystąpieniem do smażenia dodać esencję. Patelnię (22 cm średnicy) posmarować odrobiną oleju/masła i podgrzać. Nalewać cienką warstwę ciasta i smażyć około 1 minuty. Gdy na całej powierzchni ukażą się dziurki, odwrócić naleśnik i smażyć kolejne 30-40 sekund. Przełożyć na talerz. Podawać z  budyniem (ugotowanym wg. przepisu na opakowaniu)  i malinami.

Smacznego :) ;D !!!!!!!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)