Krem marchewkowy
To..bardzo prosta, smaczna i rozgrzewająca zupka marchewkowa, z dodatkiem aromatycznego imbiru.
Dla dziecięcych niejadków - w wersji bez imbirowej.
Warto jednak dodać choćby maleńką szczyptę bo zapach jest nieziemski ;D
(wartość energetyczna 1 porcji - ok. 200 kcal)
Dodaj imbir i bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień do minimum, duś pod przykryciem 35 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Zdejmij z ognia, zmiksuj w blenderze na krem, przelej znów do rondla i dodaj śmietankę, sól oraz pieprz.
Podawaj gorącą,z czym chcesz :D
To..bardzo prosta, smaczna i rozgrzewająca zupka marchewkowa, z dodatkiem aromatycznego imbiru.
Dla dziecięcych niejadków - w wersji bez imbirowej.
Warto jednak dodać choćby maleńką szczyptę bo zapach jest nieziemski ;D
Krem marchewkowy z imbirem
/2 porcje/(wartość energetyczna 1 porcji - ok. 200 kcal)
- 2 łyżki masła
- 1/2 dużej cebuli
- 300 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
- 1 łyżeczka imbiru (użyłam w proszku, ale możecie dać świeży, starty)
- 300 ml bulionu warzywnego
- 60 ml śmietanki 30%
- sól i pieprz (dużooo pieprzu!!!) :D
Przygotowanie
Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, mieszając przez 3 min., aż lekko zmięknie.
Dodaj marchewkę i przykryj rondel. Gotuj przez 15 min., od czasu do czasu mieszając, aż trochę zmięknie.Dodaj imbir i bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień do minimum, duś pod przykryciem 35 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Zdejmij z ognia, zmiksuj w blenderze na krem, przelej znów do rondla i dodaj śmietankę, sól oraz pieprz.
Podawaj gorącą,z czym chcesz :D
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)