niedziela, 27 października 2013

Zupka krem z marchewki

Krem marchewkowy
To..bardzo prosta, smaczna i rozgrzewająca zupka marchewkowa, z dodatkiem aromatycznego imbiru.
Dla dziecięcych niejadków - w wersji bez imbirowej.

 Warto jednak dodać choćby maleńką szczyptę bo zapach jest nieziemski ;D



Krem marchewkowy z imbirem
/2 porcje/
(wartość energetyczna 1 porcji - ok. 200 kcal)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 dużej cebuli
  • 300 g marchewki, obranej i posiekanej w plastry
  • 1 łyżeczka imbiru (użyłam w proszku, ale możecie dać świeży, starty)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 60 ml śmietanki 30%
  • sól i pieprz (dużooo pieprzu!!!) :D
 Przygotowanie Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu. Dodaj cebulę i gotuj, mieszając przez 3 min., aż lekko zmięknie.
Dodaj marchewkę i przykryj rondel. Gotuj przez 15 min., od czasu do czasu mieszając, aż trochę zmięknie.
Dodaj imbir i bulion. Zagotuj, zmniejsz ogień do minimum, duś pod przykryciem 35 minut, aż warzywa będą całkowicie miękkie.
Zdejmij z ognia, zmiksuj w blenderze na krem, przelej znów do rondla i dodaj śmietankę, sól oraz pieprz.
Podawaj gorącą,z czym chcesz :D
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)