niedziela, 23 lutego 2014

Paluszki rybne z dorsza w aromatycznej kaszowej panierce (?!)

Ryby to skarbnica wartościowych składników odżywczych. Najwydajniejsze źródło kwasów omega-3 zwłaszcza w tłustych rybach morskich np.łosoś (mmmm...uwielbiam).

Paluszki rybne trochę inna bajka chociaż niby też ryba, niby(!). Uwielbiane przez dzieci,ale nie tylko, kuszą kształtami i opakowaniami a co naprawdę w nich jest....
Dominującym składnikiem paluszków rybnych jest mięso z ryb, które według deklaracji producentów powinno stanowić ponad 60% produktu. Jednak jak wykazują analizy, mieszczą się przeważnie w przedziale od 50 do 60%, czyli mniej więcej połowę produktu stanowi panierka.

 W skład panierki wchodzą zazwyczaj: mąka pszenna, skrobia ziemniaczana, olej roślinny, sól i przyprawy, ale w zależności od producenta mogą to być również m.in.: modyfikowana skrobia kukurydziana E 1422, środki spulchniające, glukoza, grysik ryżowy, białko mleka, tłuszcze utwardzone. Pamiętajmy także, że panierka jak gąbka chłonie tłuszcz, który dodaliśmy podczas smażenia. Wszystko to sprawia, że paluszki rybne nie są dobrym źródłem kwasów omega-3.

 ALE spokojnie jest  alternatywa (juhu) - domowe i szybkie w przygotowaniu. W panierce ze zdrowej kaszy (!) Myślę że każdy dzieciak po spróbowaniu tego paluszka już nie będzie chciał tych kupnych(bo jest w kształcie rybki lub samochodziku) !!! W końcu ja też jestem jeszcze dzieckiem więc wiem po sobie ;)





 Przepis na paluszki rybne w panierce z kaszy kuskus z kwestia smaku + moje małe zmiany (2 porcje)
  • 1/2 filiżanki kaszki kuskus .
  •   1/2 filiżanki wrzącego bulionu ,
  • łyżka masła (u mnie delma),
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki (z ogródka babci),
  • 1 łyżka drobno startej skórki z cytryny ,
  •   1 łyżka soku z cytryny,
  • trochę chili  ,
  •   sól morska i świeżo zmielony pieprz kolorowy,
  • 300 g filetów z dorsza ,
  • mąka do obtoczenia,
  •   1 jajko roztrzepane,
  • olej roślinny do smażenia (u mnie z pestek winogron)
Przygotowanie
Umieścić kaszkę kuskus w naczyniu z przykrywką, zalać ją gorącym bulionem, przykryć i odstawić na 5 minut. Dodać masło i wymieszać widelcem. Dodać natkę, skórkę i sok, sól oraz pieprz. Wymieszać.
Pokroić rybę na mniejsze kawałki, obtaczać w mące, później w jajku a na końcu w mieszance z kaszką kuskus (nie koniecznie dokładnie, aby panierka nie była zbyt twarda).
Rozgrzać 1 cm warstwę oleju na średnim ogniu i smażyć paluszki przez 3 minuty lub na lekko złoty kolor. Nie rumienić za bardzo, zbyt długie smażenie możne sprawić, że kaszka kuskus stwardnieje.Podajemy z czym lubimy lub solo :)

Paluszki rybne z frytkami z marchewki i ziemniaka,
surówką z kapusty kiszonej,cebuli i marchwi,sos mocno czosnkowy z jogurtu greckiego lekkiego


Maczamy :)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)