wtorek, 11 lutego 2014

Chlebek bomba zdrowia (!!!)

Chlebek a,la chrupki a raczej tak samo płaski ;) bo w smaku w ogóle go nie przypomina .
Smakuje bezbłędnie nie potrafię opisać tego smaku! Świetnie sprawdzi się na słodko jak i w wersji wytrawnej. A dlaczego ten chlebek jest bombą  zdrowia ? Bo są  w nim tylko naturalne składniki !!!
Takie jak:
  •  Siemię lniane -Każdy, kto wie o  właściwościach siemienia lnianego, takich jak niebywale wysoka zawartość Omega-3, zdrowego błonnika i wielu minerałów i witamin (w tym witaminy młodości czy wit. E) zazwyczaj prędzej czy później idzie do sklepu i kupuje torebkę tych cudownych ziarenek. Torebka 400 gram to wydatek ok. 5 zł.
  • Sezam - Lista jego dobroczynnych składników jest zaskakująco długa: zawiera żelazo, cynk, magnez, białko, witaminę E, A i B, kwas fitynowy (przeciwutleniacz pomagający usuwać z organizmu nadmiar metali oraz wykazujący właściwości przeciwnowotworowe). Ponadto ziarenka sezamu są jednym z najbogatszych źródeł wapnia (bogatszym niż mleko krowie lub jaja kurze!) a także zawierają charakterystyczne dla siebie przeciwutleniacze (sesamol i sesamolina), które nie tylko spowalniają procesy starzenia się ale też obniżają ciśnienie tętnicze krwi i zapobiegają wchłanianiu się złego cholesterolu. Kwasy tłuszczowe omega-6 oraz kwasy tłuszczowe jednonienasycone zapobiegają odkładaniu się cholesterolu w tętnicach. Uważa się także, że sezam wspiera przemianę materii i układ trawienny.
  • Pestki dyni -Pestki dyni zawierają dobroczynny olej z fitosterolami i nienasyconymi kwasami tłuszczowymi. To dlatego są zalecane osobom z miażdżycą i zbyt wysokim złym cholesterolem. 

Przepis
  • 130 gr. siemienia lnienego,
  • 130 gr.sezamu,
  •  130 gr. pestek dyni,
  • 330 gr. mąki (u mnie pół na pół żytnio razowa i pełnoziarnista) ,
  • kubek wody,
  • łyżeczka soli ,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ok.60-80 gr. oleju (u mnie z pestek winogron).
Przygotowanie
Mieszamy ze sobą wszystkie nasiana.Dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.Wyrabiamy dodając wodę i olej.Ciasto będzie się trochę kleić.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na to ciasto.Rozsmarowujemy ciasto tak aby było płaskie. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 15-20 min.Studzimy(można tez zjeść na ciepło :)) i kroimy.Przechowujemy w suchym miejscu :) SMACZNEGO !!!




2 komentarze:

  1. Hej! Co do tej zupy z dyni - owszem, dynia jest bardzo, bardzo, bardzo zdrowa, ale zupa mojej mamy już mniej :). Bo ona ją przyrządza mniej więcej w takich proporcjach: jedna dynia, jedno kilo cukru :) i NIE PRZEMÓWISZ DO ROZUMU, bo mama wie przecież najlepiej :D. Fajny ten Twój chlebek! :) jak to się stało, że propagujesz zdrowe odżywianie w takim wieku? Ja pamiętam, że gdy miałam 14 lat, to były tylko pączki, pączki, pączki.. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam miło mi że odwiedziłaś mojego bloga a no i już rozumiem czemu zupa jest niezdrowa hehe :D A zdrowe jedzenie z tond że miałam dość szybko problemy i to duże z odżywianiem miałam anoreksję a teraz z nią walczę bo jeszcze nie do końca wszystko jest w porządku no i dlatego też zaczęłam się tym interesować chcę żyć pełnią życia i cieszyć się moimi pasjami POZDRAWIAM Daria ;)

      Usuń

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)