niedziela, 13 kwietnia 2014

Mój pierwszy Suflet z Naleśników

Uwielbiam naleśniki,jak pewnie wielu z Was :D No to teraz wyobraźcie sobie Wasze ulubione naleśniki z ulubionym nadzieniem pod jogurtową puszystą pierzynką, a wszystko takie ciepłe, otulające i rozgrzewające (jak przystało na śniadanie ;), to jak robimy ;) :3 .... ? Rozkosz dla podniebienia ach... jakie to było dobre na pewno powtórzę ;D

Naleśniczki jaglano-pełnoziarniste nadziane musem truskawkowym.
 Przepis
 (1 porcja)
  z (kilk) + moje zmiany
 

 Na naleśniki:

  •  40g dowolnej mąki(u mnie jaglana-zmielona kasza jaglana i pełnoziarnista),
  • mleko pół na pół z wodą do otrzymania odpowiedniej konsystencji ok 140/150ml,
  • pół jajka (lub jedno bardzo, bardzo malutkie)
Wymieszać wszystkie składniki na naleśniki i odstawić na 30 min.Ja wstawiłam na noc do lodówki.
Usmażyć naleśniki.
 
Nadzienie :
  • 200 gram truskawek (mrożone lub śwież, ja miałam śwież)
  • woda
  • słodzidło
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej + kilka łyżek wody do rozrobienia
Zagotować truskawki gdy powstanie papka truskawkowa dodać rozrobioną mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając żeby nie powstały grudy. Powstanie nam taki jakby kisiel.Nadzieniem smarować naleśniki, zwinąć je w rurki, przeciąć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym (nie trzeba ich przecinać, można ułożyć je dowolnie, dopasowując do kształtu naczynia)


Masa sufletowa:
  • 75g jogurtu naturalnego
  • 4 tabl. stewii
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Jogurt wymieszać ze słodzidłem, żółtkiem i ekstraktem. Białko ubić na sztywną pianę i połączyć z masą. Wylać masę na naleśniki i wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180*C . Piec ok. 35 min. Smacznego!






2 komentarze:

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)