Bananowy tofurniczek z orzechami i suszonymi owocami + masa jabłkowo, cynamonowo orzechowa (klik) |
Co mówi producent:Tofu to ser sojowy otrzymywany w procesie koagulacji mleka sojowego, wynaleziony w Chinach w 164 r. n.e. przez Liu Ana. Świeże, czyste tofu o średniej twardości, to uniwersalny składnik obiadów, sałatek i deserów. Bogate w białko tofu jest zarazem niskokaloryczne i nie zawiera cholesterolu. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free.
Skład : woda, ziarno soi, chlorek wapniowy i magnezowy - substancje koagulujące.
Wartości odżywcze w 100g : BIAŁKO ROŚLINNE - 12,0g WĘGLOWODANY - 3,0g TŁUSZCZ ROŚLINNY - 6,0g WAPŃ - 204,8mg
Moja opinia:Zwykle ludzie na widok tofu się krzywią i mówią, że jest bezsmakowe, że galaretowate, po prostu nie dobre. Ale jeśli ktoś wypowiada się w ten sposób, to tylko znak że nigdy nie jadł dobrze przyrządzonego tofu.To prawda że samo w sobie tofu naturalne nie określonego smaku (ale nie wiem czemu mi smakuje nawet o tak ;)). Dzięki temu że ,,nie ma smaku,, sami możemy nadać mu smaku poprzez dodanie do marynaty ulubionych składników.Po za tym tofu się nie kruszy, jest twarde i jędrne. Nadaje się zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych.Ma w sobie dużo białka(ale stosunkowo mało kcal :)) jest więc dobrym substytutem mięsa/nabiału dla vegan czy wegetarian. Ma też dużo wapnia, więc pomaga naszym kością.
Plusy:
- zastosowanie
- nie kruszy się
- twarde
- jędrne
- dużo białka
- mało kcal
- dużo wapnia
Minusy:
- brak
Ocena:10/10
- 150gr. tofu naturalnego (polsoja)
- banan
- 1,5 łyżki budyniu/kisielu/mąki ziemniaczanej
- kilka łyżek soku z cytryny
- dowolne słodzidło
- opcjonalnie orzechy/owoce suszone
Wszystko oprócz orzechów i owoców suszonych zmiksować. Następnie dodać dodatki, przełożyć do naczynka i piec przez 30-40 min w 180 stopniach C do przyrumienienia wierzchu. Smacznego.
mniam! uwielbiam oglądać takie pyszności z samego rana!
OdpowiedzUsuńTo cudo wygląda genialnie, świetny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńmmmm to mogłoby być też świetnym podwieczorkiem! :)
OdpowiedzUsuń