Gdy zobaczyłam je u teenager wiedziałam że muszę je zrobić !!!!
Uwielbiam ricottę jej smak jest taki delikatny i przyjemnie słodki choć sprawdza się też na wytrawnie. Ma wiele zastosowań a dzięki temu jest jeszcze bardziej lubiana :)
Słodka ricotta w połączeniu ze słodkim bananem sprawiła że bułeczek nie trzeba słodzić,a wiórki kokosowe podkręciły niebiański smak. Jeszcze tylko borówkowa ricotta i jesteśmy jeszcze bliżej nieba :)
Przepis
(od teenager +moje zmiany)
Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać ricottę oraz rozgniecionego banan. Dokładnie ugnieść ciasto i uformować dwie bułeczki. Przełożyć na papier do pieczenia. Na wierzch można dodać orzechy. Piec w 180 stopniach C. do zezłocenia, około 15-20 min. Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego:)!
Uwielbiam ricottę jej smak jest taki delikatny i przyjemnie słodki choć sprawdza się też na wytrawnie. Ma wiele zastosowań a dzięki temu jest jeszcze bardziej lubiana :)
Słodka ricotta w połączeniu ze słodkim bananem sprawiła że bułeczek nie trzeba słodzić,a wiórki kokosowe podkręciły niebiański smak. Jeszcze tylko borówkowa ricotta i jesteśmy jeszcze bliżej nieba :)
bananowo-kokosowe bułeczki z ricotty (owsiano-żytnie) z nerkowcami podane z borówkową ricottą,borówkami oraz bananem |
Przepis
(od teenager +moje zmiany)
- 2 łyżki mąki owsianej (zmielone płatki owsiane),
- 2 łyżki mąki żytniej (nie miałam jaglanej),
- 1 i 3/4 łyżki wiórkó kokosowych (nie miałam mąki kokosowej),
- 65 gr. ricotty,
- 1/2 banana,
- szczypta sodu i proszku do pieczenia.
Wymieszać ze sobą suche składniki. Dodać ricottę oraz rozgniecionego banan. Dokładnie ugnieść ciasto i uformować dwie bułeczki. Przełożyć na papier do pieczenia. Na wierzch można dodać orzechy. Piec w 180 stopniach C. do zezłocenia, około 15-20 min. Ostudzić i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego:)!
Wszystko co najlepsze w jednym! *.*
OdpowiedzUsuńświetne te bułeczki!
OdpowiedzUsuńjak zakupię ricottę to je zrobię :)