środa, 9 kwietnia 2014

Zrób mleko migdałowe to takie proste !!!

 To takie proste, zdrowe, łatwe i szybkie że aż parskam śmiechem ;D jak pomyśle sobie że wahałam się je zrobić, a o czym mowa o domowym mleku migdałowym.
Istnieje wiele zamienników krowiego mleka na sklepowych półkach, między innymi mleka z
migdałów , ryżu, konopi , organicznej soi i orzechów kokosowych itp.,itd. ;D Jest to świetna alternatywa, ale zazwyczaj zawierają konserwanty, przetworzone składniki i substancję zagęszczające. A swojskie mleczko migdałowe ma niesamowicie czysty smak i całkowicie rożni się od sklepowego. Aby było słodsze można dodać daktyle, ba nawet można nadać mleczku waniliowy lub cynamonowy (itd.) posmak dodając odpowiednie przyprawy.


No więc tak żeby przygotować domowe mleko migdałowe potrzebne Ci są:
  • migdały
  • woda
  • gaza
  • mikser


Składniki 
(na ok. litr)
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów (u mnie mieszanka migdałów i nerkowców),
  • 4 szklanki wody lub więcej,
  • * 4 daktyle (jeżeli lubisz słodsze)
Przygotowanie:
Wieczorem zalać migdały wodą i zostawić na całą noc. Następnego dnia przelać orzechy wraz z wodą do wysokiego naczynia (u mnie kielich od blendera) i dokładnie zmiksować.Następnie przelać przez gazę do drugiego naczynia.Papka która która zostanie na gazie, wyciskać z mleka, coś jak dojenie krowy ta sama zasada im więcej wydoisz tym więcej mleka.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)