Pyszna drożdżowa , mięciutka , dyniowa a poza tym skrywa w sobie mąkę razową !
Nie jest za słodka nadaje się do jedzenia solo, z masłem , dżemem a nawet z szynką i pomidorkiem :D Idealna na zimne wieczory ze szklanką ciepłego mleka ;) ..... <3
Razowa chałka dyniowa
/1 chałka ok. 500 g/
(wartość energetyczna w 100g - ok. 320 kcal)
- 140 g mąki pszennej razowej (może być pełnoziarnista)
- 120 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 60 ml ciepłej wody
- 25 g oleju
- 60 g puree z dyni
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko do posmarowania chałki + ew. mak/sezam do posypania chałki
Przygotowanie:
Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misie, przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 wałeczków. Zapleść chałkę w warkocze, krawędzie podwijając pod spód. Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wsadzić do keksówki.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut (jak o niej zapomnimy na 30 min. tak jak ja też nic się nie stanie tylko trochę bardziej wyrośnie). Wyrośniętą chałkę posmarować jakiem, ew. posypać makiem/sezamem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)