sobota, 9 listopada 2013

Razowa Chałka Dyniowa

Razowa Chałka Dyniowa 
Pyszna drożdżowa , mięciutka , dyniowa a poza tym  skrywa w sobie mąkę razową
 Nie jest za słodka  nadaje się do jedzenia solo, z masłem , dżemem a nawet z szynką i pomidorkiem :D Idealna na zimne wieczory ze szklanką ciepłego mleka ;) ..... <3



 







     Razowa chałka dyniowa
                         /1 chałka ok. 500 g/
(wartość energetyczna w 100g - ok. 320 kcal)



  • 140 g mąki pszennej razowej (może być pełnoziarnista)
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży instant
  • 60 ml ciepłej wody
  • 25 g oleju
  • 60 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania chałki + ew. mak/sezam do posypania chałki                                                      
                                                         
Przygotowanie:
Drożdże zalać ciepłą wodą, wymieszać. Dodać jajko, żółtko, puree z dyni, olej, cukier i sól. Wymieszać. Dodać 3/4 przygotowanej mąki. Wyrabiać około 10 minut dodając powoli mąkę (w między czasie dosypując mąki) Ciasto powinno delikatnie się kleić, być sprężyste i miękkie.
Wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misie, przykryć i odstawić na 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 5 wałeczków. Zapleść chałkę w warkocze, krawędzie podwijając pod spód. Uformowaną chałkę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wsadzić do keksówki. 


Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 40-50 minut  (jak o niej zapomnimy na 30 min. tak jak ja też nic się nie stanie tylko trochę bardziej wyrośnie). Wyrośniętą chałkę posmarować jakiem, ew. posypać makiem/sezamem.
Piec około 30 minut w temperaturze 180oC.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)