No bo przecież z otrąb to się da zrobić chyba wszystko , a przy okazji wychodzi o wiele zdrowiej, a smak potrafi mile <3 popieścić nasze kubki smakowe o i to jak , a wręcz wywołać eksplozję smakową ;)
Oto moja wersja omleta :)
Otrębowy omlet z pistacjami, awokado, serkiem i cynamonem |
Wartość energetyczna:/sma omlet ok 188kcal/
/ ze zdjęcia ok 313kcal/
Składniki:
- 1 jajko,
- 7-8 łyżek mleka,
- cukier/słodzik (u mnie 7 tabletek słodziku),
- łyżeczka masła (u mnie rama z jogurtem),
- 3 łyżki zmielonych otrąb dowolnych (u mnie żytnie)
- dodatkowa do ciasta można dodać owoce;)
Przygotowanie:
W miseczce miksujemy mielone otręby wraz z mielonymi otrębami, mlekiem, słodzikiem i (żółtkiem) jajka .Białko ubijamy na sztywną pianę żeby było łatwiej dodałam szczyptę soli, następnie dodajemy do masy delikatnie mieszając.Połowę masła rozpuszczamy na dobrze rozgrzanej patelni i wylewamy naszą masę omletową. Smażymy aż do pojawienia się pęcherzyków. Następnie ściągamy omlet na talerz, a na patelni rozpuszczamy resztę masła. Przewracamy omleta i smażymy z drugiej strony.
Wykładamy na talerz i artystycznie rozrywamy naszego omleta widelcem. podajemy z czym lubimy ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)