Puding chlebowy to super sposób na każdy czerstwy chleb. Lubicie pieczywo? Ja tak, lecz kiedy moje śniadaniowe fantazje wykraczają poza sferę pysznej pachnącej bułeczki lub innego pieczywa z dodatkiem równie smakowitego twarożku, wtedy robię np.jakieś naleśniki, gofry, placki i inne smakołyki, biedne pieczywo usycha sobie w samotności ...no chyba że mama je uratuje i zamrozi
Lecz jeśli tego nie zrobi można np. zrobić tosty francuskie (tu kliknij ) lub spróbować czegoś nowego Puding chlebowy
Puding chlebowy:
Naczynie nadające się do piekarnika wysmaruj masłem.
Jajko wymieszaj z mlekiem i słodzikiem.
Chleb i owoce pokrój w kostkę.
W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę chleba i owoców(ew.teraz możesz dodać dodatki orzechy/wiórki/czekolada/nadzienie).
Zalej to połową mieszanki jajecznej.
Ułóż kolejną warstwę owoców i chleba.
Odstaw na ok. 25 min lub tak jak ja włożyłam na noc do lodówki.
Rano( wstań! ),nastaw piekarnik na 180 stopni C.
W niektórych przepisach jest że wstawić naczynie do większego napełnionego na 1 cm wody, ale ja tego nie zrobiłam i też wyszło więc zrobicie jak uważacie ;).
Piecz przez ok 40 min.
Lecz jeśli tego nie zrobi można np. zrobić tosty francuskie (tu kliknij ) lub spróbować czegoś nowego Puding chlebowy
Puding chlebowy z chleba łaciatego z truskawkami <3 |
Puding chlebowy:
- 2 większe kromki czerstwego chleba u mnie chleb łaciaty (ze świeżym też wyjdzie :D),
- cukier/słodzik waga smaku
- jajko,
- 60 ml mleka,
- dowolne owoce (u mnie truskawki mrożone, nic nie poradzę że mogę je jeść (tonami!) chociaż te świeże były by lepsze)
- można dodać ulubionę dodatki np.wiórki kokosowe,posiekane orzechy, dżem, masło orzechowe, nutella lub nawet cukierki krówki ;),
- masło do wysmarowania formy
- no i oczywiście piekarnik ;)
Naczynie nadające się do piekarnika wysmaruj masłem.
Jajko wymieszaj z mlekiem i słodzikiem.
Chleb i owoce pokrój w kostkę.
W naczyniu do zapiekania ułóż warstwę chleba i owoców(ew.teraz możesz dodać dodatki orzechy/wiórki/czekolada/nadzienie).
Zalej to połową mieszanki jajecznej.
Ułóż kolejną warstwę owoców i chleba.
Odstaw na ok. 25 min lub tak jak ja włożyłam na noc do lodówki.
Rano( wstań! ),nastaw piekarnik na 180 stopni C.
W niektórych przepisach jest że wstawić naczynie do większego napełnionego na 1 cm wody, ale ja tego nie zrobiłam i też wyszło więc zrobicie jak uważacie ;).
Piecz przez ok 40 min.
Musiało być smaczne :)
OdpowiedzUsuńBardzo !! Polecam zrobić ;)
OdpowiedzUsuń