Domowe pełnoziarniste bułki do burgerów |
Składniki (3-4 sztuki)
Inspiracja + moje zmiany
- 0,5 łyżki mielonego siemienia lnianego + 2 łyżki ciepłej wody,
- 1 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 0,5 szklanki ciepłej wody
- 10g drożdży
- 1,5 łyżki oleju
- 0,5 łyżki cukru trzcinowego((użyłam muscovado)
- 1/3 łyżeczki soli morskiej
- sezam i siemię lniane
W szklance mieszam siemię z dwoma łyżkami wody i zostawiam, aż napęcznieje. W misce mieszam mąkę, rozpuszczone w ciepłej wodzie drożdże, olej, cukier, sól i "glut" z siemienia. Wszystkie składniki wyrabiam na elastyczne ciasto. Przykrywam miskę ściereczką i zostawiam w ciepłym miejscu na godzinę. Po tym czasie dzielę je na 3-4 części, formuję bułki i obtaczam je w sezamie i siemieniu. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiam w ciepłym miejscu na pół godziny. Wyrośnięte bułeczki wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut. Burgery z czerwonej soczewicy
Składniki:
(na 5 burgerów)
- szklanka czerwonej soczewicy
- 1,5 cebuli
- małe jajko
- ząbek czosnku (użyłam tego w proszku)
- łyżka kaszy kukurydzianej
- 2 łyżki otrąb
- przyprawy (u mnie: czosnek,ostra papryka, pieprz, sól,chilii)
Przygotowanie:
Soczewicę gotuję z połówką cebuli do miękkości ok
30min.Pozostałą cebulę drobno siekam i rumienię na
złoty kolor na odrobinie masła. Ugotowana soczewicę
odsączam i blenduję.dodaję przyprawy i cebulę.
Podałam z 2 plastrami pomidora, ogórkiem kiszonym,rukolą i sosem z 2 łyżek jogurtu naturalnego i łyżeczki keczupu + przyprawy
,,Jedyna różnica między ludzmi polega na tym, że jedni dają sobie prawo do bycia szczęśliwymi , a inni nie .,,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)