Jagody !!!! i to własnoręcznie nazbierane ;)
Wymarzyły mi się takie dobre (wegańskie) jagodzianki z małą ilością ciasta, ale z dużą ilością jogodowego nadzienia.Nie takie jak ze sklepu (wielka nadymana buła z kilkoma jagódkami w środku na krzyż).
Te jagodzianki nadziałam jeszcze truskawkami z babcinego ogródka poezja.....<3
A wszystko zwieńczyła kokosowa kruszonka .....
Przepis
wzorowałam się tym przepisem od kikimory
(na 4-5 dużych jagodzianki)
Ciasto:
Jagodzianko-truskawianka z kokosową kruszonką |
Wymarzyły mi się takie dobre (wegańskie) jagodzianki z małą ilością ciasta, ale z dużą ilością jogodowego nadzienia.Nie takie jak ze sklepu (wielka nadymana buła z kilkoma jagódkami w środku na krzyż).
Te jagodzianki nadziałam jeszcze truskawkami z babcinego ogródka poezja.....<3
A wszystko zwieńczyła kokosowa kruszonka .....
Przepis
wzorowałam się tym przepisem od kikimory
(na 4-5 dużych jagodzianki)
Ciasto:
- 15g drożdży
- 4-5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
- trochę ponad 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego
- 3 i 1/2 łyżki oleju
- sól
- 150g mąki graham lub pełnoziarnistej drobno zmielonej(użyłam pszenno -razowej)
- 100g mąki jasnej u mnie pszenna typ 500 (najlepiej orkiszowej)
- razem 2 szklanki jagód i truskawek(u mnie było więcej jagód) lub samych jagód,
- miód /cukier trzcinowy/ksytiol lub inne słodzidło.
- mąka pełnoziarnista na oko,
- cukier na oko,
- wiórki kokosowe na oko,
- masło roślinne do konsystęcji kryszonki.
- mleko sojowe do posmarowanie
- kruszonka
Przygotowanie:
Drożdże
pokruszyć, zasypać łyżką cukru i wymieszać z ciepłym (nie gorącym !) mlekiem. Odstawić
na ok.10 minut. Podgrzać olej.
Dodać do zaczynu olej, sól, obie mąki i
resztę cukru. Wyrobić energicznie ciasto na stolnicy podsypując mąką (mi zajęło to jakieś 10 min).
Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, ale nie powinno kleić się do stolnicy
i rąk, nie za suche. Odstawić w cieple na 1 lub 2 godziny (ze mną drożdże nie za bardzo chciały współpracować zresztą jak jak zwykle) do wyrośnięcia pod
ściereczką. Wyrobić ponownie, rozwałkować
na prostokąt średniej grubości. Podzielić na 5 kwadratów, każdy jeszcze
osobno nieco rozwałkować. Na każdy kwadrat nałożyć możliwie jak
najwięcej owoców, dodać miód lub posypać odrobiną cukru i zlepić jak koperty. Ciasto jest klejące ale zwilżcie dłonie i będzie dobrze.Ułożyć bułeczki na
papierze do pieczenia i przykryć ściereczką, zostawić na 15 minut.
Posmarować mlekiem sojowym i posypać kruszonką Piec 15 minut w 220
stopniach(uwaga!!!! pilnować mi się trochę przypiekły ale nie zmieniło to ich smaku;))
Zajadać nawet gorące lub po ostygnięciu oba warianty równie smaczne :) Smacznego !!!
Jagodzianko-truskawianka z kokosową kruszonką |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)