czwartek, 26 czerwca 2014

Fiolatowy język i Wegańskie jagodzianko- truskawiaki

       Jagody !!!! i to własnoręcznie nazbierane ;)

Jagodzianko-truskawianka z kokosową kruszonką


 



Wymarzyły mi się takie dobre (wegańskie) jagodzianki z małą ilością ciasta, ale z dużą ilością jogodowego nadzienia.Nie takie jak ze sklepu (wielka nadymana buła z kilkoma jagódkami w środku na krzyż). 


Te jagodzianki  nadziałam jeszcze truskawkami z babcinego ogródka poezja.....<3
A wszystko zwieńczyła kokosowa kruszonka .....



   Przepis
wzorowałam się tym przepisem od kikimory
(na 4-5 dużych jagodzianki)
     Ciasto:
  • 15g drożdży
  • 4-5 łyżek cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • trochę ponad 1/2 szklanki ciepłego mleka sojowego
  • 3 i 1/2 łyżki oleju
  • sól
  • 150g mąki graham lub pełnoziarnistej drobno zmielonej(użyłam pszenno -razowej)
  • 100g mąki jasnej u mnie pszenna typ 500 (najlepiej orkiszowej)
    Nadzienie:

  • razem 2 szklanki jagód i truskawek(u mnie było więcej jagód) lub samych jagód,
  • miód /cukier trzcinowy/ksytiol lub inne słodzidło.
Kokosowa kruszonka:
  • mąka pełnoziarnista na oko,
  • cukier na oko,
  • wiórki kokosowe na oko,
  • masło roślinne do konsystęcji kryszonki. 
Wszystkie składniki na kruszonkę wrzucamu do miski i zagniatamy aż do utrzymania kruszonki.

Wierzch:
  • mleko sojowe do posmarowanie 
  • kruszonka

 
 Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć, zasypać łyżką cukru i wymieszać z ciepłym (nie gorącym !) mlekiem. Odstawić na ok.10 minut. Podgrzać olej.
 Dodać do zaczynu olej, sól, obie mąki i resztę cukru. Wyrobić energicznie ciasto na stolnicy podsypując mąką (mi zajęło to jakieś 10 min).
 Ciasto powinno być elastyczne i miękkie, ale nie powinno kleić  się do stolnicy i rąk, nie za suche. Odstawić w cieple na 1 lub 2 godziny (ze mną drożdże nie za bardzo chciały współpracować zresztą jak jak zwykle) do wyrośnięcia pod ściereczką. Wyrobić ponownie, rozwałkować na prostokąt średniej grubości. Podzielić na 5 kwadratów, każdy jeszcze osobno nieco rozwałkować. Na każdy kwadrat nałożyć możliwie jak najwięcej owoców,  dodać miód lub posypać odrobiną cukru i zlepić jak koperty. Ciasto jest klejące ale zwilżcie dłonie i będzie dobrze.Ułożyć bułeczki na papierze do pieczenia i przykryć ściereczką, zostawić na 15 minut. Posmarować mlekiem sojowym i posypać kruszonką Piec 15 minut w 220 stopniach(uwaga!!!! pilnować mi się trochę przypiekły ale nie zmieniło to ich smaku;))

Zajadać nawet gorące lub po ostygnięciu oba warianty równie smaczne :) Smacznego !!!

Jagodzianko-truskawianka z kokosową kruszonką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)