Połączenie trochę eksperymentalne, ale naprawdę pyszne!
Odważysz się spróbować ? ;D
Pierwszy raz Batata czyli słodkiego ziemniaka jadłam do obiadu. Smak bardzo mi się spodobał, więc czemu by go nie użyć do eksperymentu śniadaniowego ?! ;)
Poza tym warto je jeść, a dlaczego (klik)
Pancakes z batatów + nutka wanilii
Ostrzegam porcja bardzo duża ( w sam raz na stosik ;)
/wartość kaloryczna ok.430kcal/
<3 150 gr. słodkiego ziemniaka (jeden duży),
<3 2 łyżki mąki ok 30gr.,
<3 słodzidło waga smaku ;),
<3 2 jajka
<3 70 ml mleka (u mnie sojowe Alpro),
<3 50 ml wody,
<3 aromat waniliowy/laska wanilii,
<3 1 łyżeczka i jeszcze pół (łyżeczki;)) proszku do pieczenia,
na sos:
<3 pół dużego banana i chlust mleka ;)
Przygotowanie:
Składniki na sos w moim wypadku były czystym przypadkiem, akurat biedy banan leżał i aż czerniał w oczach. Możecie je podawać z czym dusza zapragnie ;D
Odważysz się spróbować ? ;D
Pierwszy raz Batata czyli słodkiego ziemniaka jadłam do obiadu. Smak bardzo mi się spodobał, więc czemu by go nie użyć do eksperymentu śniadaniowego ?! ;)
Poza tym warto je jeść, a dlaczego (klik)
Pancakes z batatów + nutka wanilii
Ostrzegam porcja bardzo duża ( w sam raz na stosik ;)
/wartość kaloryczna ok.430kcal/
<3 150 gr. słodkiego ziemniaka (jeden duży),
<3 2 łyżki mąki ok 30gr.,
<3 słodzidło waga smaku ;),
<3 2 jajka
<3 70 ml mleka (u mnie sojowe Alpro),
<3 50 ml wody,
<3 aromat waniliowy/laska wanilii,
<3 1 łyżeczka i jeszcze pół (łyżeczki;)) proszku do pieczenia,
na sos:
<3 pół dużego banana i chlust mleka ;)
Przygotowanie:
Słodkie ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, następnie studzimy i rozgniatamy na puree.
Następnie dodajemy mąkę, a następnie resztę
składników i dokładnie mieszamy trzepaczką.
Ciasto powinno wystarczyć na 5 dość grubych placuszków, które smażymy bez dodatku tłuszczu.
Banana rozgniatamy dodajemy chlust mleka i polewamy nim utworzony stosik ;)
Świetny pomysł :) Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń