niedziela, 16 marca 2014

Naleśniki (bez jaj) z pasta też bez jaj ;)

Naleśniki bez jaj, dla wielu osób przeszkoda nie do przejścia a w rzeczywistości bułka z masłem.

Tradycyjne naleśniki składają się z mleka,jajek i mąki.Z  zastąpieniem mleka nie ma problemów bo istnieją mleka roślinne.Ale problem pojawia się gdy trzeba zastąpić czymś jajka.Jajka sklejają i uelastyczniają ciasto- to dzięki jajkom naleśniki są zwarte , elastyczne  i giętkie.Nie martwcie się są produkty które maja podobne właściwości.


Do zrobienia wegańskich naleśników potrzebny jest nam :
-młynek,
-trochę cierpliwości,
-coś do mieszania
-i ulubioną patelnie, najlepiej do naleśników ;)


Jaki sklejacz jeśli nie jajko:
-zmielone siemię lniane
-zmielone płatki owsiane(3 miarki mąki na 1 jedną miarkę płatków owsianych, placki są elastyczne, miękkie i zawsze się udają nawet z mąką kukurydzianą coś dla bezglutenowców;))
-zmielone płatki ryżowe
 -puree z banana lub  słodkiego ziemniaka a nawet jedzenie dla dzieci ;)

Składniki:
(na 4 naleśniki)
  • 60 gr.mąki (u mnie kukurydziana i pełnoziarnista pół na pól),
  • 20 gr zmielonych płatków owsianych,
  • Mleko roślinne lub mieszanka z wodą ok.180 gr.(u mnie mieszanką z wodą gazowaną),
  • łyżka oleju,
  •  spora szczypta sody,
  • szczypta soli,
  • cukier lub przyprawy-zależy czy na słodko czy wytrawnie (u mnie przyprawa do sałatek,chilii,słodka papryka,pieprz kolorowy
Przygotowanie;
wymieszać składniki suche dodać mokre i dokładnie wymieszać.Patelnię przed pierwszym naleśnikiem cienko posmarować olejem i wylać chochelkę ciasta. Rozprowadzić ciasto, smażyć z jednej strony następnie przewrócić naleśnika i smażyć z drugiej strony.


Wegańskie naleśniki z pastą bez jaj(klik) szczypiorkiem (z parapetu),suszonymi pomidorami i pomidorem


Propozycja idealne na śniadanie, obiad lub bardzo obfitą kolację, syci na długo

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)