poniedziałek, 23 czerwca 2014

Gofry z kaszy manny ?! tego jeszcze nie było


Kremowa , delikatna ricotta, puszyste białko, aromatyczna wanilia i pyszne masło orzechowe.
A to wszystko w gofrze z Manny..... !!!!
Waniliowo-orzechowe "gofry" z kaszy manny i ricotty podane z domową frużelniną truskawkową


Tak naprawdę to miały być serniczki ale upiekłam je w formie do pieczenia gofrów i wyszły przepyszne gofery ;)

        Przepis
            od
Składniki:

  •   3 łyżki kaszy manny
  • ok. 200 ml mleka (nie cała szklanka u ) 
  • łyżka syropu klonowego

  •   ziarnka z 1/2 laski wanilii
  •   125g ricotty (połowa opakowania) 
  •   białko jaja
  •   łyżeczka masła orzechowego (u mnie domowe)
Przygotowanie:

Kaszę manną ugotować z mlekiem i wanilią do gęstości i wystudzić. Po czasie dodać do niej ricottę, masło orzechowe oraz syrop klonowy i dokładnie połączyć składniki. Na koniec wymieszać z białkiem. Przełożyć do naczynia do zapikania lub foremek na babeczki. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez ok. 25min. Najlepiej wstawić na noc do lodówki. Smacznego!


3 komentarze:

  1. ale fajne no takich rzeczy jeszcze nie widziałam :) gofry z manny jak to gofry ogólnie muszę być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj były spróbuj!!! możesz je upiec w innej formie a smak potem się nie zmieni ;)

      Usuń
  2. świetne na śniadanie, bardzo lubię gofry:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuje za odwiedziny,każdy komentarz mile widziany.Chętnie odpowiem na wszystkie pytania, nie krytykuję każdy ma prawo marzyć inaczej ;)