Kremowa , delikatna ricotta, puszyste białko, aromatyczna wanilia i pyszne masło orzechowe.
A to wszystko w gofrze z Manny..... !!!!
Waniliowo-orzechowe "gofry" z kaszy manny i ricotty podane z domową frużelniną truskawkową |
Tak naprawdę to miały być serniczki ale upiekłam je w formie do pieczenia gofrów i wyszły przepyszne gofery ;)
Przepis
od
- 3 łyżki kaszy manny
- ok. 200 ml mleka (nie cała szklanka u )
- łyżka syropu klonowego
- ziarnka z 1/2 laski wanilii
- 125g ricotty (połowa opakowania)
- białko jaja
- łyżeczka masła orzechowego (u mnie domowe)
Kaszę
manną ugotować z mlekiem i wanilią do gęstości i wystudzić. Po czasie
dodać do niej ricottę, masło orzechowe oraz syrop klonowy i dokładnie
połączyć składniki. Na koniec wymieszać z białkiem. Przełożyć do
naczynia do zapikania lub foremek na babeczki. Piec w 180 stopniach
Celsjusza przez ok. 25min. Najlepiej wstawić na noc do lodówki.
Smacznego!
ale fajne no takich rzeczy jeszcze nie widziałam :) gofry z manny jak to gofry ogólnie muszę być przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńOj były spróbuj!!! możesz je upiec w innej formie a smak potem się nie zmieni ;)
Usuńświetne na śniadanie, bardzo lubię gofry:)
OdpowiedzUsuń